Ingmarsö

Ingmarsö är en levande skärgårdsö med affär, krog, bageri/café, gästhamn, båtmack och vandringsleder. Cyklar och kajaker finns att hyra. Turridning med islandshästar, gårdsvisning med närproducerade ECO-produkter samt kulturvandringar kan ordnas.

Mitt i Stockholms skärgård, utanför Ljusterö ligger Ingmarsö med ytterskärgårdens fjärdar som granne. Ön är i högsta grad en levande skärgårdsbygd med jordbruk och ett mycket aktivt företagsliv. Totalt finns ett trettiotal företag, bland annat båtvarv, båtbyggeri, laxodling, plastfabrik, taxiväxel och hembageri. Det finns en by med hyreslägenheter som precis omvandlats till bostadsrätter och ungefär 100 personer bor på ön året runt. Byn kom till för att möjliggöra för familjer att flytta ut och för ungdomar att kunna bo kvar på ön.

Här finns restaurang och affär, man kan hyra cyklar, roddbåtar och kajaker för att utforska ön och dess omgivningar. Från södra bryggan erbjuds vandring på båtluffarleden över Kålgårdsön mot Finnhamn. På Brottö, den sydvästra delen av Ingmarsö, finns ett kulturreservat med traditionellt skärgårdsjordbruk.

I början av juli är det Ingmarsöveckan som inleds med Sådrodden, en tävling för allmogebåtar. Då kan man se traditionella skärgårdsfarkoster som roddökor, storökor och sumpar tävla om vem som fortast tar sig runt ön. Badplats finns vid norra bryggan och vedeldad bastu vid gästhamnen på södra bryggan. 

 

 

Samarbetspartners