Ljusterö

Ljusterö är en av mellanskärgårdens större öar och hit kommer man från fastlandet med bilfärja från Östanå. Västra och Östra Lagnö är en halvö på norra Ljusterö. På Ljusterö finns både för -och grundskola. Här finns möjligheter till fritidsaktiviteter som till exempel golf, tennis, jakt och sportskytte samt båt -och badliv. Östra Lagnö är handikappanpassat.

Den naturnära skärgårdsmiljön gör att inflyttningen till ön fortsätter, många fritidsboende blir bofasta och servicenivån på ön är god. Idag lever cirka 1 800 bofasta invånare på ön. Ljusterö Torg ligger cirka 5 kilometer från färjeläget vid Småskärsudden och här finns Österåkers kommun med turistinformation, Skärgårdskontoret Ljusterö AB, livsmedelsbutik, apoteks- och systembolagsombud, bank, café och butiker av olika slag. Linanäs erbjuder restaurang, hembageri och gästhamn. Färjeläget har servering, kiosk och  bensinförsäljning. Kajakuthyrning finns i Klintsundet. Östra Lagnö är ett naturreservat och ett omtyckt utflyktsmål i genuin roslagsnatur. Här finns härliga klippor och strålande utsikt mot ytterskärgården. Området är dessutom handikappanpassat.

 

Ljusterö består till största delen av lätt kuperad terräng med skog blandat med uppodlad åker- och betesmark. Det finns totalt 15 insjöar. Högsta punkten Ljusterö Huvud på södra delen av ön är 52 meter hög. Här finns ett rikt djurliv med bl a hare, räv, grävling, rådjur och älg. Det finns också flera havsörnsbon.

 

Samarbetspartners