Vaxholm

I norra utloppet från Stockholm ligger Vaxholm, en genuin skärgårdsstad som varit en viktig plats för Stockholms försvar i alla tider. Namnet antas komma från det fornnordiska ordet "vaks" som betyder vårdkase, det vill säga en eld som tändes för att varna huvudstaden vid annalkande fara.

I Vaxholms stad bor runt 11 000 människor året runt och många fler om sommaren. Hamnen är Vaxholms hjärta, här shoppas det på affärsgatorna och myllras i caféer och restauranger runt hamnbassängen, där nöjesbåtar, Waxholmbolagets fartyg och vägfärjor till Rindö på andra sidan sundet trängs. Gästhamnen är stor och erbjuder full service, totalt finns plats för 120 båtar.

Ta en promenad in i den idylliska småstaden, ströva genom Norrhamnsområdet med den äldsta bebyggelsen. Shoppa bland Hamngatans alla butiker, titta på torget med det lökkupolsförsedda Rådhuset eller ta en båt till Kastellet och Vaxholms Fästningsmuseum. Naturälskaren kan hitta nya vandringsleder på Bogesundslandet och få trevliga naturupplevelser. 

Här finns gott om bra restauranger, mest känt är Waxholms Hotell med anor från slutet av 1800-talet, längst ute på Vaxöns ostliga udde med skärgårdsdoftande utsikt över båttrafiken och Kastellet från matsalen på andra våningen. I ost ligger Rindö där Kustartilleriet hade en stor försvarsanläggning fram till 2005, på denna plats planeras nu ett stort bostadsområde. Hit går vägfärja från Vaxholm och bilväg vidare mot Värmdölandet.

Gästhamn finns i Västerhamnen med 120 platser och all service.

Samarbetspartners