Vaxholms Fästnings Museum

Skärgårdens största museum

Välkommen till museet som skildrar skärgårdsförsvarets historia under femhundra år. Besök utställningen ”Livet på Kastellet” och de mindre utställningarna om fästningsfångar och om Ytterby gruva på Resarö.

Adress: Vaxholms Kastell
Ort: 185 99 Vaxholm
Telefon: +46 (0)8 541 311 10
Email: info@vaxholmsfastning.se
Webbsida: www.vaxholmsfastning.se


Vaxholms fästnings historia inleddes i början av 1500-talet med ett blockhus på Vaxholmen, byggt av riksföreståndaren Svante Nilsson Sture. I enlighet med Riksdagens beslut i Västerås 1544 uppdrog Gustav Vasa 1548 åt ståthållaren på Stockholms slott att uppföra en ny och kraftigare fästning, samt att blockera sundet Oxdjupet med sten.

Fästningen har vid två tillfällen slagit tillbaka angrepp mot Stockholm. Första gången var 1612 då danskarna anföll och andra gången 1719 då ryssarna härjade i Stockholms skärgård.

Den gamla fästningen revs och ersattes med det nuvarande Kastellet 1833-1863. Den snabba vapenteknologiska utvecklingen gjorde att Kastellets murar inte höll vilket visade sig 1872 då en provskjutning mot fästningen genomfördes.

1877 koncentrerades försvaret från Vaxholm, till Oxdjupet där Oscar-Fredriksborgs fort uppförts. Vaxholms Kastell fortsatte dock att fungera som ett administrativt centrum, utbildnings- och förläggningsplats för kustartilleriet fram till 2:a världskriget.

Idag fyller Vaxholms Kastell sin roll som museum och traditionsplats. På Kastellet bedriver även företaget Strömma restaurang och konferensverksamhet. Här finns också övernattningsmöjligheter.

I ett nytt unikt och spännande samarbete mellan Vaxholms Fästnings Museum och Marinmuseum i Karlskrona kommer sjöminor nu att inordnas i den befintliga basutställningen på museet. Det är den första etappen av tre som vi presenterar i år och den kommer att behandla sjöminans första trevande steg, i slutet av 1700-talet och fram till och med kalla krigets dagar. En ny filminstallation om den sovjetiska ubåten U-137 som gick på grund utanför Karlskrona år 1981 kommer även att ha sin premiär i samband med invigningen. Utställningen visas dagligen under museets öppettider.

Kombinera ert besök på Kastellet med att fika eller äta lunch i Bistro Kastellet. Läs mer på: www.bistrokastellet.com Vågar ni prova Walk the Plank? En riktigt häftig aktivitet som får adrenalinet i kroppen att spruta. Läs mer på: www.walktheplank.se

Resa till:

Sök resa med Cinderella till Vaxholm

Information! Innehållet är översatt med Google Translate och kanske inte stämmer till 100%!