Svartsö

En av mellanskärgårdens största öar är Svartsö

En av mellanskärgårdens största öar är Svartsö, som ligger i Träsköfjärden mellan Ljusterö och Möja. Här bor ett 80-tal bofasta, men närheten till fastlandet och den utbyggda servicen på ön med affär, förskola, skola, ett levande företagsliv och bra kommunikationer gör att en del av de runt 800 sommargästerna flyttar hit permanent.

En kort promenad från Ahlsvik ligger Svartsö Lanthandel som för några år sedan utsågs till "bästa skärgårdsbutik" av Skärgårdssmaks testpatrull som bedömer butiker och krogar i Stockholms, Ålands och Åbolands skärgårdar. I butiken hittar du lokalproducerade produkter från odlare och producenter på öarna. Du kan också hyra cyklar för en tur på de fina grusvägarna runt ön eller hyra stugor för övernattning.

I Ahlsvik ligger också Svartsö Krog med egen brygga för besökande båtar. Det får plats 50 gäster i restaurangdelen och ytterligare 20 personer i baren.

Väster om Ahlsviks brygga ligger bygdegården i ett av de äldsta missionshusen i skärgården. Det invigdes 1880 och används idag för möten, fester, utställningar, marknader, filmvisningar med mera.

Det finns flera insjöar på Svartsö, den största är Storträsk som öborna tar sitt dricksvatten från. I Storträsk ligger Boholmen som öborna flydde till under rysshärjningarna 1719. På Boholmen grävde man ner allt man ägde och enligt en gammal Svartsösägen kommer en förbannelse att drabba den som försöker hitta de gömda ägodelarna.

 

Samarbetspartners