Ornö

I södra skärgården, sydost om Dalarö ligger den stora, gröna ön Ornö. Inte lika välkänd som grannen Utö men lika spännande med orörd och omväxlande natur, perfekt för upptäcktsfärder till fots och med cykel.

Ornö ligger i Stockholms södra skärgård och var befolkad redan under bronsåldern. Jordlagret på ön är tunt och magert men jordbruk och boskapsskötsel var länge en nödvändig men torftig försörjningskälla för öns invånare. Under många år bröt man också fältspat till porslinstillverkning. Jordbruk bedrivs än idag på bland annat Hässelmara gård där man producerar och säljer grönsaker. Ön har åretruntöppen land och sjömack samt minibutik och den lilla ö-skolan har undervisning för grundskolans lägre årskurser. Idag bor cirka 300 personer i socken, som förutom Ornö även omfattar Kymmendö, Björkö, Fjärdlång, Huvudskär med flera öar.

Krogen vid Kyrkviken och serverar vällagad mat baserad på traktens råvaror. Från matsalen och verandan har man fin utsikt över viken. Nedanför krogen finns en bra gästhamn och strax bredvid ligger Ornö museum och Ornö kyrka. Museet har förutom den fasta utställningen en specialutställning varje sommar. På Ornö finns både hotell, bed & Breakfast och stugor att hyra. Ön har både SL-buss och en liten Elpodtaxi.

Utkiksplatsen med information om gruvdriften ligger vid ett stort dagbrott vid Kyrkvikens spets. Här bröt man fältspat från 1914 till 1965. Ornö Museum har mycket att visa upp för den historieintresserade. Orkidéer finns det gott om på Ornö, någon har räknat ut att det finns 22 arter att leta upp och beundra.

 

 

Samarbetspartners