Nynäshamn

Nynäshamn är en riktig skärgårdsstad och ligger nästan längst ner på den stora halvön Södertörn. Havets närvaro präglar staden, utanför hamnen ligger havet öppet och söderut ligger skärgårdens södra utpost Landsort med den stora fyren som du kan se på 20 distansminuters håll.

Nynäshamn är en riktig skärgårdsstad och ett av skärgårdens bästa fiskeställen, här kan man bland annat fånga riktigt stora laxar. Hit kommer också dykare från hela Sverige för att undersöka vattnen och grynnorna runtomkring där det ligger mängder av vrak. Havets närvaro präglar staden, utanför hamnen ligger havet öppet och söderut ligger skärgårdens södra utpost Landsort med den stora fyren som du kan se på 20 distansminuters håll. Här finns en av skärgårdens viktigaste lotsplatser med de karakteristiska brandgula båtarna och en fågelstation där det varje år ringmärks och kikas på mängder av passerande fåglar, förra året observerades nästan 300 arter härifrån.

Innanför den stora gästhamnen med plats för ca 200 fritidsbåtar ligger hamnstråket där du kan släntra mellan caféer och krogar med soldäck, fiskrökerier och hantverks- och antikaffärer i små röda hamnbodar. Vill man leva fastlandsliv finns hela det böljande Södertörnslandskapet norrut med ridstigar, vackra cykelvägar och golfbanor.

 I hela kommunen bor ca 25 000 personer och staden domineras av den stora hamnen där oljetankers, skärgårds- och nöjesbåtar samsas med de stora bilfärjorna till Gotland. Nynäshamn har färjetrafik mellan Gotland, Gdansk i Polen, Ventspils i Lettland och Gotska Sandön samt skärgårdstrafik med Utö Rederi/Waxholmsbolaget till Nåttarö, Rånö och Ålö. Dessutom kan man åka med Landsortstrafiken/Waxholmsbolaget från Ankarudden på Torö till Öja/Landsort. Samarbetspartners