Vikingabyn Storholmen - ett arkeologiskt friluftsmuseum

Upplev vikingatiden med alla dina sinnen i vacker naturmiljö

Sommartid sjuder museet av liv, hantverk och aktiviteter för barnfamiljer. Höst och vår kommer skolklasser för att lära och leva vikingaliv med alla sinnen.

Adress: Varjagvägen 1
Ort: 761 73 Norrtälje
Telefon: 070-342 51 70
Email: info@storholmen.org
Webbsida: www.storholmen.org

Öppettider för vikingasommar 2021:
20 juli-7 augusti, tisd-lörd kl 12-16

På Vikingabyn Storholmen vill vi gärna att våra besökare ska få med sig nya insikter om vikingatiden, sådant som förbluffar och väcker nyfikenhet eller som ger nya tankeställare om hur historia skapas.

Under familjefestivalen får du se och lära av vikingar när de gör sina hantverkssysslor i byn. Du möter smeder, hirdmän, spinnerskor, och andra hantverkare. Vill du prova på lär de ut vad de kan. Prova till exempel smide, ullhantverk, glaspärletillverkning, eller baka ditt eget tunnbröd över elden eller i askan. Runmästaren lär ut runornas hemligheter, tecknen som pryder otaliga runstenar i Uppland. Hövdingen och Husfrun berättar allt du vill veta om vikingarnas liv och leverne.

Museet är vackert beläget invid sjön Erken och ett vikingatida gravfält som även är naturreservat. I museet finns fem hus i vikingatida byggnadstekniker. Museet har också en liten smedja, kokhus med grillplats, två örtagårdar, runstenar och hagar.

När byn är obemannad är ni ändå mer än välkomna att se er omkring på området då våra grindar alltid står öppna!

En mil norr om Norrtälje på väg 76. Du ser en stor träskylt på vänster sida från Norrtäljehållet, samt en bildsten. Vikingabyn ligger vid sjön.

Information! Innehållet är översatt med Google Translate och kanske inte stämmer till 100%!