PYTHAGORAS industrimuseum

  • När den gamla tändkulemotorfabriken lades ner på 60-talet släckte arbetarna lamporna, gick hem och lämnade allt precis som det var. Idag finns en unik bit av svensk industrihistoria i hjärtat av Norrtälje.
  • Norrtälje / Norra skärgården

På 90-talet började man visa den gamla nedlagda fabriken som ett levande museum. Pythagoras Industrimuseum är med andra ord inget vanligt museum där man samlar föremål och bygger utställningar, utan det besökarna upplever är i högsta grad ”på riktigt”.

Dramatiskt räddad
– Fabriken förföll, var på gång att rivas och räddades under dramatiska former. Det är vi förstås väldigt tacksamma för idag eftersom vårt museum berättar en historia som inte finns någon annanstans. Vi visar fabriksmiljö, maskiner, motorer, affärskontor, arbetarbostad och köksträdgården. Här är det berättelserna som står i fokus, säger museichef Erika Grann. Berätta hur historierna förmedlas till besökarna. – Själva poängen är att man ska komma in i en miljö och det känns verkligen som att arbetarna bara har gått på rast. Kommer man på helgen eller under högsäsong har vi guidade visningar, och annars ingår en audioguide i besöket. Det man hör på audioguiden påminner om en radioteater och historian skildras på ett levande sätt.

Och visst finns det något för barnen? – Ja, vi har skapat en stor verkstad där barnen får prova de mekaniska principerna som styrde fabriken och man får leka sig fram till olika tekniska saker. Här kan man verkligen frossa i Erika maskindelar. Föräldrar och mor och farföräldrar som kommer hit med sina barn kan utan problem sysselsätta sig en hel dag och man kan fylla på kroppens energireserver i Café smedjan.

Hitta till Pythagoras
Res till Norrtälje med bil eller buss 676 från Stockholm. Lägger du till med egen båt i Norrtälje hamn är det nära att promenera. Museet ligger centralt en bit upp på södra berget. Följ de brunvita skyltarna. För mer information besök www.pythagorasmuseum.se

Sök

Väl kategori nedan
Stäng