ARHOLMA - Norra skärgårdens natursköna utpost

  • Arholma bjuder på många kilometer härlig promenad på grusvägar kantade med vackra gamla skärgårdshus och grönskande ängar. Ön är också ett av skärgårdens bästa ställen för dig som vill njuta av en glittrande solnedgång.
  • Arholma / Norra skärgården
Foto: Visit Roslagen

När du anländer till Arholma kliver du i land på en charmig brygga. Följer du stigen upp till krogen kan du sitta på terrassen och njuta av både den vidunderliga utsikten över skären och av något gott att äta och dricka. Om du stannar över natten kan du promenera över till västra hamnen och ta en bastu. I den sprakande värmen möts båtfolk och öbor och skratt och fiskarhistorier varvas med dopp i havet vid bryggan.

Fyll på skafferiet Många skärgårdsturister passar på att proviantera på Arholma då ön har en, med skärgårdens mått mätt, välfylld butik. Historisk miljö På ön finns ett atombombssäkert kustartilleribatteri som heter Arholma nord. Idag fungerar anläggningen, som är en rest från kalla krigets dagar, som museum. Vandrarhemmet Bull-August Vandrarhemmet ryms i en charmig gammal gård med lågt till tak och höga trösklar som byggdes på 1800-talet. Det har fått sitt namn efter redaren och bonden August Andersson. Här finns kök för självhushåll, duschar och toaletter.

Gisela Norén på Visit Roslagen: – Arholma är en av Roslagens mest besökta öar och en av mina personliga favoriter. Vid ett besök på Arholma rekommenderar jag att man promenerar eller cyklar runt på öns slingriga grusvägar och njuter av det levande skärgårdslandskapet. En tur upp till Båken är ett måste, likaså en glasspaus på berget med utsikt över Norra bryggan. För mer information besök www.arholma.nu

Sök

Väl kategori nedan
Stäng