NORRTÄLJE – Roslagens huvudstad

  • Med sin pittoreska stadskärna och fantastiska skärgård är Norrtälje ett populärt besöksmål året om. På sommarhalvåret vimlar det av liv och rörelse i staden som bär tydliga spår från medeltiden.
  • Norrtälje / Norra skärgården
Foton: Roine Karlsson, Norrtälje Museum

Under sommaren blir kommunens 59 000 invånare dubbelt så många. Inte undra på. Ända sedan 1800-talet har Roslagen varit ett populärt tillhåll för människor som sökt avkoppling och rekreation. Här finns öppna landskap, ett hav av öar och inte minst den mysiga ”huvudstaden” Norrtälje. Mitt genom staden virvlar Norrtäljeån som rinner från sjön Lommaren och som mynnar ut i den glittrande Norrtäljeviken. Om du tittar noga ner i åns brusande vatten upptäcker du inte bara lekande fiskar såsom havsöring – här finns även flera fina konstverk. Närheten till vattnet var sannolikt en av anledningarna till att de första människorna valde att slå ner sina bopålar här. Tälje nämndes första gången i skrift år 1296 och kallas då ”Tälje by”. År 1409 fick staden sitt nuvarande namn NorrTälje. Det formella bildandet av staden initierades av dåvarande kung Gustav II Adolf och dateras till år 1622.

Än idag finns många spår från historien, exempelvis härstammar Norrtäljes gatunät från medeltiden. På Stora Torget ligger rådhuset, byggt år 1792, på exakt samma plats som 1600–talets rådstuga. I rådhuset finns idag en välkänd ostbutik. Populära Tullportsgatan kantas av ett stort antal småbutiker och butikskedjor såväl som stadens äldsta stenhus som också inrymmer en butik. Strax utanför stadskärnan ligger flera brukssamhällen där du fortfarande kan uppleva herrgårdsliv och äkta roslagslandskap.

HITTA HIT
Norrtälje ligger knappa sju mil från centrala Stockholm. Du tar dig hit med buss linje 676 som avgår från bland annat Tekniska högskolan. Bil är ett utmärkt sätt att ta sig runt i Roslagen, välj mellan E18 eller – om du föredrar att uppleva mer av roslagsnaturen – gamla kustvägen 276. Naturligtvis går det också bra att ta sig hit med egen båt.

SE OCH GÖRA
I Norrtälje behöver ingen känna sig rastlös. Här är ett litet axplock av upplevelser du inte bör missa vid ditt besök!

Bad
Inom stadsgränsen finns det två bad, ett havsbad vid Kärleksudden och ett insjöbad med rutschbana vid sjön Lommaren. Om det är för kallt att bada ute finns inomhusbadet Norrtälje badhus som erbjuder en vattenrutschbana och stans bästa utsikt med en hopplagun i det gamla vattentornet.

Societetsparken
Under 1800-talet anlades Norrtäljes stora park för att tillgodose badgästernas behov av rekreation och underhållning. Idag nyttjas Societetsparken för nöje, evenemang och aktiviteter.

Fin promenadväg
Längs med Norrtäljeån finns flera mysiga bryggor att ta en paus på och lyssna på porlandet från ån. ”Konst i ån” en utställning av ett antal konstnärer som använder ån som arena för sin sommarutställning. Invigning i juli varje år.

Pythagoras industrimuseum
Uppe på södra berget ligger Pythagoras gamla tändkulemotorfabrik. En gång i tiden tillverkades här tändkulemotorer som såldes över hela världen. Idag står fabriken kvar i orört skick, såsom den lämnades när den stängdes på 60-talet.

Norrtälje Museum
Nedanför Pythagoras ligger nybyggda Norrtälje Museum. Utställningarna har inriktning på etnografi, fotodokumentation, samtidshistoria och förmedling av kommunens kulturarv. Fokus ligger på att skapa morgondagens historia och bevara den för framtidens Norrtäljebor.

Lilla torget
I Gustav II Adolfspark vid gamla stadshotellet finns konstverk av Klara Kristalova. På Lilla Torget ligger Wallinska gårdarna från 1730–talet och på torget står ”Havsstenen” av Håkan Bonds som ett minne av stadens brunn.

Restaurang: Ångfartyget Norrtelje
När fartyget s/s Norrtelje byggdes år 1900 ansågs hon vara höjdpunkten av vad som kunde nås inom skeppsbyggnadskonsten. Under närmare 50 år trafikerade hon skärgården. Idag utgör fartyget nere vid kajen ett litet museum och är en påminnelse om hur viktiga de ångdrivna skärgårdsbåtarna var i början av förra seklet.


Läs mer på norrtalje.se

Sök

Väl kategori nedan
Stäng