Örskärs fyr – ett arkitekturhistoriskt byggnadsminne

  • För dig som är på jakt efter en förträfflig dagsutflykt, släng ett öga på skärgårdens nordligaste utpost precis norr om Gräsö – Örskär. Ön är 400 hektar i storlek och en av sevärdheterna som ger extra karaktär åt besöksmålet är Örskärs fyr, som har ett stort arkitekturhistoriskt värde i form av Sveriges näst äldsta fyr.
  • Norrtälje / Norra skärgården
Av Pandorask (Eget arbete) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Näst äldsta fyren i Sverige
Sveriges äldsta fyrplats är Landsorts fyr, men strax efter detta kommer fyrplatsen på Örskär som har funnits ända sedan 1600-talet. Den första fyren upprättades 1687 och det nuvarande fyrtornet ritades av denna tidens mest tongivande arkitekter, Carl Hårleman och stod klart 1740. På Carl Hårlemans meritlista finns dessutom färdigställandet av Stockholms slott som han var huvudansvarig över i slutskedet. Han var även mannen som introducerade rokokon till Sverige och han har varit inblandad i en mängd andra prestigefyllda arkitektuppdrag.

Efter uppdaterad teknik i fyren, så som installerande av världens första blänkapparat med urverk och roterande linser, den blev elektriskt driven i stället för med oljelampa så blev den 32,7 meter höga fyren automatiserad 1987 och underhålls och ägs av Sjöfartsverket. Fyren är fortfarande i drift och SMHI har en väderstation på ön. Som övernattande gäst bor du i de före detta fyrvaktarnas bostäder som numer är omgjorda till vandrarhem med 18 bäddar.

Anmäl din båtresa
Det finns idag möjlighet att besöka fyren under maj-september och för att ta dig till Örskär krävs en föranmälan via sms eller telefon på 070-791 29 75, eftersom den populära lilla ön endast kan ta emot ett begränsat antal platser på dagsturen. Anmäl gärna båtresan några dagar innan för att säkra din plats.

Sök

Väl kategori nedan
Stäng