På Nyckelvikens café finner du alltid hemgjorda bakverk, goda smörgåsar samt varma och kalla måltider. Vi har ett stort sortiment av små och stora kakor samt varma och kalla drycker.
Nyckelvikens Café
Caféet på gården är en uppskattad mötesplats för alla som besöker gården. Här serveras det mat, smörgåsar och hemgjorda bakverk. För barnen finns det både Pasta, köttbullar och pannkakor.
Vår härliga terrass med utsikt över Saltsjön tillåter dig att fly storstadens stress och bara vara.
Hundar är varmt välkomna!
Öppet varje dag Helger 11-16 Vardagar 11-16 Juni-Aug 11-16 varje dag
Fest på Herrgården!
Fester på Nyckelvikens Herrgård har en lång tradition som vi försöker att förvalta med med allt från stora bröllop och företagsfester till 1700-talsmiddagar, dop och födelsedagar. Vad ni än har för orsak till fest och samling, så ska vi göra allt för att er fest skall bli så lyckad som möjligt. Behöver ni andra tjänster runt er fest, så som båt, trubadur, DJ, band eller florist så hjälper vi naturligtvis till även med det. Vi har erfarenheter av de flesta arrangemang.
Huvudbyggnaden
Huvudbyggnaden uppfördes som sommarnöje av Herman Petersen 1746 och är mycket uppskattat för sin fina miljöhuset rymmer 180 personer på två plan och max 130 på ett plan.
Här harkla både "Historieätarna" och "Julkalendern" spelats in.
Biljardflygeln
Den vackra biljardflygeln fungerar till alla möjliga arrangemang, från begravning och vigsel till konferens och middag. En imponerande och ljus lokal gjord för fest och samling. Denna historiska herrgårdsflygel tar emot upp till 96 personer sittande.
Det var i flygeln som programmet "Sommarpratarna" spelades in. Flygeln hyrs ej ut separat utan alltid som ett komplement till Huvudbyggnaden.
Sjövillan
Här nere bodde vår ""näktergal"" Jenny Lind på mitten av 1800-talet. Hon brukade stå vid vattenbrynet och sjunga ut över Saltsjön medans människor kom roendes i hundratals för att lyssna på hennes underbara stämma. Idag är Sjövillan väldigt populär för de mindre kalasen upp till ca 48 personer och antingen gör man allt själv eller så tar man hjälp från någon av våra samarbetspartners. Den är perfekt för det mindre bröllopet, kalaset, konferensen, dopet eller kick-offen. Man kan ta med sig egen dryck och mat.
Lusthuset
Missa ej de möjligheter som vårt charmiga och romantiska lusthus bjuder på. Den har formen av en kinesisk teburk och är perfekt för vigsel, dop eller det lilla exklusiva mötet.
För upp till ca 12 personer.
Enligt de äldsta källorna var Stora Nyckelviken under medeltiden ett torp som ägdes av Sten Sture den äldre. Så småningom kom egendomen i Svartbrödra-klostrets ägo. Året var 1502. Då var det dags för Gustav Vasa att kliva in på scenen. Han återbördade, genom 1527 års reduktion Stora Nyckelviken till staten och skänkte det sedan vidare den 24 juli 1557 till Danvikens hospital som med hjälp av ett antal gårdar runt Stockholm finansierade sin verksamhet för sjuka och behövande.
Under 1600-talet passerar ett antal nya ägare revy. Det är för övrigt okänt om dessa verkligen bodde på Nyckelviken eller bara ägde det. Christoffer Gyllenstierna, Paul Winge, Nils Hansson Törne, Ursula Törne samt Gabriel Gyllengrip.
1746 fick den framgångsrike direktören för Ostindiska kompaniet, Herman Petersen besittningsrätt och lät uppföra den nuvarande huvudbyggnaden och dess flyglar. Lusthuset och trädgården anläggs något senare, förmodligen runt 1750, vilket avslöjas bl.a. av vindflöjeln på lusthuset. Det spekuleras även att Herman Petersen lät bygga Lilla Nyckelviken.
1764 överlåts Nyckelviken till den franska ambassadörens Baron Louis Auguste le Tonellier de Breteuil. En man som älskar stora middagar och festligheter. Det är därför inte så underligt att den vackra biljardsalongen och även den vackra dammen intill byggs nu.
Dags för brukspatronen Johan Abraham Grill att stiga in i historien om Nyckelviken. Det var bl.a. han som finansierade Gustaf III:s statskupp 1772 genom att lägga pengarna på botten i murbrukskärror som drogs in i Stockholms slott från Grillska Huset på Skeppsbron. Alla sina pengar till trots säljer han Nyckelviken vidare till Johan Dreyer som i sin tur ytterligare förädlar fastigheten.
Nu sker något märkligt i Nyckelvikens historia. Den blott 15-Åriga prinsessan Hedvig Elisabeth Charlotta av Holstein-Gottorp stannar till och vilar ut på Nyckelviken efter sin långa resa från Tyskland. Hon Är på väg till Stockholm och den stundande förlovningen med Gustav III:s bror hertig Carl av Södermanland. Prinsessan hälsas välkommen till Nyckelviken av drottning Sofia Magdalena, kungamodern Lovisa Ulrika och prinsessan Sofia Albertina. En festlig sup anordnas på kvällen och dagen därpå inleds färden till Stockholm i inte mindre än 22 slupar. Under denna korta vistelse på Nyckelviken beskyddas Hedvig Elisabeth Charlotta av 100 man ur Kungliga Livgardet. 1780 tar den dåvarande Hovintendenten Simon Peter von Rothstein över gården och bor kvar här till 1798 då den nye direktören för Ostindiska Kompaniet, Carl Käsel tar över. Sen följer ett antal nya ägare på rad: Anna Maria Preis, Philip Bernhard Hebbe och Helena Charlotta Palm. Vi är nu framme vid 1836 och Stora Nyckelviken köps in av Gustaf Beskow, vars familj äger den i över hundra år. Under denna tid, närmare bestämt 1860, tillbringar Jenny Lind och hennes make Otto Goldschmidt samt deras två barn ett antal somrar på Nyckelviken. Det berättas att hon om kvällarna stod på en estrad uppe i en ask vid vattnet och lät sina klara toner skingras för vinden. Tusentals människor sägs ha kommit med båt till Nyckelviken för att lyssna till henne. Flera ägare passerar under 1900-talet och till slut köps Nyckelviken av Nacka kommun 1944.
Händer på: Nyckelvikens Herrgård
Arrangemang:
Valborg
Midsommar
Julmarknad - Första advent