Skärgårdsmuseet-Nämdöfilialen

Skärgårdsmuseets Nämdöfilial finns i Gamla Skolan i Sand på Nämdö. Filialen är öppen varje dag från första lördagen efter midsommar till första söndagen i augusti.

Email: info@skargardsmuseet.org
Webbsida: www.skargardsmuseet.org/?page_id=28
ÖPPETTIDER
Öppnar för säsongen 27 juni ,dagligen kl. 13-16 till 9 aug

Mer detaljer samt övriga aktiviteter finns i vårt kalendarie.

Enklast är att ta sig hit med båt eller annat flytetyg. Några olika alternativ presenteras på sidan Hitta till Nämdö där det även finns en karta.

Närmare upplysningar ges av:
Irene Sten Westlund, 070-755 14 92, och
Maria Nilsson, 070-768 40 39.

Utställningar, galleri och butik
Inne i museet finns våra utställningar, vårt konstgalleri och vår museibutik.

Trädgårdscaféet
Till försäljning i vår museibutik finns gott hembakt bröd, kaffe, te, choklad samt glass och kylda drycker. Detta avnjuts med fördel i vårt trivsamma trädgårdskafé. För den som känner för lagad mat kan vi rekommendera Nämdö Kök & Bar i Solvik, ett stenkast från Sand.

Basutställningar

Inomhus

Skolan på Nämdö
Här berättar vi om Axel Funke (1881-1944), skolläraren, kantorn och amatörfotografen som kom till Nämdö 1906 från Västergötland och om hur skolan såg ut under hans tid på ön. Vi visar även Axel Funkes fotografier. Förutom skolfotografier finns fantastiska natur- och landskapsbilder från Nämdö och Nämdöskärgården där Funke har fångat människors liv och leverne på bild. Skolutställningen beskriver hur skolverksamheten utvecklats i Nämdöskärgården från hemundervisning på öarna till fast skola på Nämdö. Den bygger på utställningen från 2014 och är kompletterad med ännu fler fotografier och texter.

Porslinsutställning
I skolans gamla kök visas föremål från exempelvis Gustavsbergs, Rörstrands och Uppsala Ekebys keramikfabriker skapade under perioden 1900-1960. Även annan kuriosa som kan passa i sommarstugan. Mycket är till försäljning.

Specialutställningar
Varje år sätter vi upp minst en temporär utställning. Denna presenteras på sidan Specialutställningar.

Utomhus

Gamla kulturväxter
I trädgården i rabatterna runt Gamla Skolan finns sedan några år en växtutställning. Denna kompletterades under sommaren 2014 med fler växter och även en helt ny kryddväxtutställning. Samtliga växter är försedda med skyltar med växtens svenska namn.

Skärgårdsmuseets Nämdöfilial ligger i Sand på Nämdö. Från ångbåtsbryggan tar man till vänster och promenerar c:a 250 meter. På vänster sida efter första vägkorsningen ligger Gamla Skolan där vi huserar. Koordinater: N 59° 10.926′, E 18° 41.320′ Visa på karta Med båt Till Sands brygga på Nämdö kan man ta sig med Waxholmsbåt från Saltsjöbaden, Björkvik på Ingarö eller Stavsnäs på Fågelbrolandet. Alternativ brygga är Solvik, som trafikeras av den s.k. Nord/Sydlinjen. Därifrån är det c:a 10 minuters promenad till Sand. För närmare information rekommenderar vi Waxholmsbolagets upplysning på telefon 08-679 58 30, deras Reseplanerare och tidtabeller eller SL:s reseplanerare. Stavsnäs Båttaxi kör turer till andra bryggor på Nämdö och då får man en uppfriskande promenad till Sand. För den som färdas med egen båt finns gästbryggor till vänster om ångbåtsbryggan i Sand.

Information! Innehållet är översatt med Google Translate och kanske inte stämmer till 100%!

Res till: Nämdö

Sök resa med Waxholmsbolaget till Nämdö