Roslagens Sjöfartsmuseum

Ta med familj och vänner till ett spännande äventyr!

Kom, se och upplev Roslagen Sjöfartsmuseum på Kaplansbacken i Älmsta, Väddö. Ett naturskönt smultronställe med utsikt över Väddö kanal och egen brygga för dig som kommer med båt.
Öppet alla dagar kl 10 till 16 från 1 juni till 31 augusti (ej midsommarafton). Grupper kan boka tid för särskilt öppethållande. Här finns mycket att lära om de seglande
Rospiggarna och här finns alltid något trevligt för alla besökare. Passa på att åka med vår ångslup Elmsta på den lummiga Väddö kanal.

Adress: Gåsviksvägen 47
Ort: 764 21 Väddö.
Telefon: 0176-502 59
Email: info@sjofartsmuseet.se
Webbsida: www.sjofartsmuseet.se

Strax söder om Älmsta ligger Roslagens Sjöfartsmuseum i vacker och unik miljö intill Väddö kanal. Museet drivs av Roslagens Sjöfartsminnesförening. Gården är Väddös gamla komministerboställe. Det är Sveriges största privata sjöfartsmuseum sjöfartsmuseet. Här berättas om de seglande rospiggarna och deras fartyg. Vid museientrén står mast och rigg från den gamla roslagsslupen Elvira.

I museet finns en gammal ångmaskin, fartygsmodeller fartrygsmodeller, skeppsporträtt, fiskeredskap och mycket mera. Här kan man se hur Väddö kanal byggdes med början 1819 och känna på interiören i en gammal skans från ett segelfartyg. Vägglöss och kackerlackor är de enda originalföremålen som saknas, men tjärdoften sitter i.

Utställningar berättar om pråmtrafik, färjetrafik över Ålands hav och sjöfartens servicenäringar, fyr- och lotsväsendet. Vår utställning av knopar och tågvirke slår alla rekord. Även Trästa färja lever vidare i museet. Vid museet finns ett välfyllt bibliotek bl.a. med en omfattande litteratur på de flesta större språken om knopar.

I den prisbelönta byggnaden som vi kallar Båthuset visar vi riggade postroddsbåtar och gamla inom- och utombordsmotorer. Här minns vi även beredskapsåren i skärgården. Vi tar upp Rysshärjningarna 1719. Du kan även titta in i en telegrafihytt, som det såg ut på fartygen, när kommunikationen sköttes av telegrafister. I det hus som vi kallar Skeppargården från 1850-talet visar vi interiörer från en välbärgad bondeskeppares hem och hur de som var kvar hemma hade det.

Beckhuset inrymmer bl a båt- och museiverkstad. Här har vi gärna gemensamma aktiviteter med andra föreningar och reparerar allmogebåtar. På den vackra gården vid museet kan du ta en kopp kaffe med något gott till. Det finns också en trevlig lekplats för barn.

Föreningen har sedan 1940 varje år utgivit årsboken Rospiggen, som sammantaget innehåller ca 10 000 sidor roslagshistoria och sjöfartshistoria.
Föreningen är svens svensk arrangör av den årliga Postrodden över Ålands hav till minne av de postrotar som under flera hundra år hade skyldighet att transportera post och passagerare över Ålands hav.

Väddö kanal upplevs bäst i lugn ro!
Roslagens Sjöfartsminnesförening kör viss turtrafik med ångslupen Elmsta på Väddö kanal med intilliggande vatten. Boka via museet.
Mer information går att hitta på www.sjofartsmuseet.se

Museet

Museet är öppet alla dagar under perioden 1 juni - 31 augusti klockan 10-16. OBS! Midsommarafton stängt. Övriga tider öppnar vi för gruppbesök. För vidare upplysningar ring museet, tel. 0176-502 59 eller skriv via e-mail: info@sjofartsmuseet.se. OBS! Öppethållandet i Lars Matts Eriks sjöbod i Grisslehamn påverkar inte museets öppettider. 

Lars Matts Eriks sjöbod

Sjöboden i Grisslehamn är öppen under större arrangemang i Grisslehamn under sommaren, se vidare på hemsidan. Dessutom kommer det att vara öppet i samband med julmarknaden i Grisslehamn i december.                   

Ångbåten S/S Elmsta

Sjöfartsmuseets ångbåt S/S Elmsta kommer att köra reguljära turer under sommaren 2020, då främst på lördagar. Vi åtekommer med mer exakt tidtabell.

Årsmöte

Årsmötet kommer att hållas fredagen den 13 mars kl. 19 på Väddö Folkhögskola. Vi återkommer med fler detaljer.

Valborgsmässoafton

På Valborgsmässoafton, torsdagen den 30 april, blir det sedvanligt firande på Kaplansbacken med brasa, körsång och vårtal. Elden tänds kl. 19.00.

Nationaldagen

På Nationaldagen, lördagen den 6 juni blir det Nationaldagsfirande med musik och tal vid museet.

Postrodden över Ålands hav

Lördagen en 13 juni går årets Postrodd med start på Eckerö kl. 10.00 (lokal tid). Första båt beräknas komma till Grisslehamn runt kl. 14.

Midsommardagen

På midsommadagen ordnar vi Prova-på-rodd i Mejeriviken i Grisslehamn i samband med att vi har öppet i Lars Matts Eriks sjöbod. Vi börjar kl. 10.00.

Grisslehamnsdagen

På Grisslehamnsdagen, lördagen den 18 juli har vi åter öppet med Prova-på-rodd i Lars Matts Eriks sjöbod i Grisslehamn.

Beckbyxans dag

Söndagen den 19 juli är det dags för årets stora fest på Kaplansbacken. Beckbyxans dag firas med hantverkare, underhållning pch många andra aktiviterter. Vi håller på kl. 10-16.

Kanalkapprodd

Fredagen den 31 juli ordnar vi kanalkapprodd i samband med Elmsta-Natta. Start och mål vid Elmsta Park. Vi håller med båtar. Anmäl lag med tre eller fyra personer till museet. Tel. 0176-502 59 eller via e-post info@sjofartsmuseet.se

Sjömans- och skärgårdsvisor

Söndagen den 9 augusti kl. 14.00 blir det sedvanliga sjömans- och skärgårdsvisor vid museet. Vi okänligt väder flyttar vi in i Båthuset.

Temakväll

När höstmörkret i oktober-november lägger sig över Väddöbygden kommer vi att anordna några temakvällar, Vi har ännu inte klart med vilka ämnen det kommer att bli, utan vi får återkomma med detta.

Julmarknad i Grisslehamn

I samband med Julmarknaden i Grisslehamn i december kommer vi att ha öppet för visning och försäljning i Lars Matts Eriks sjöbod kl. 11 -15.

Övrigt

Kalendariet kommer att fyllas på efterhand, bl.a. planerar vi att delta i andra hembygdsdagar och liknande arrangemang. 

Information! Innehållet är översatt med Google Translate och kanske inte stämmer till 100%!

Res till: Väddö

Sök resa med Waxholmsbolaget till Väddö