Grinda

Upplevelsernas Ö Grinda är en ö i hjärtat av skärgården utan vägförbindelse

I östra kanten av Saxarfjärden på bekvämt båtavstånd från Stockholms innerstad, Vaxholm och Ljusterö ligger Grinda. Ön är ett av de första områden som Stockholms stad köpte för att ge sina invånare möjligheter till skärgårdssemester. Idag är Grinda ett av skärgårdens mest populära utflyktsmål.

I östra kanten av Saxarfjärden på bekvämt båtavstånd från Stockholms innerstad, Vaxholm och Ljusterö ligger Grinda. Ön är ett av de första områden som Stockholms stad köpte för att ge sina invånare möjligheter till skärgårdssemester. De små uthyrningsstugorna från 40-talet har sin karaktär kvar från den tiden, i stor kontrast till Jugendvillan, numera Grinda Wärdshus, som är ett av de största stenhusen i skärgården. Den byggdes 1906 av Nobelstiftelsens förste direktör som köpte hela ön för att bygga ett sommarnöje åt sig och sin familj. 

Grinda har två båtbryggor, norra och södra bryggan med en fin promenadväg som förbinder de bägge bryggorna. För båtturister finns mycket att göra på Grinda. En fin gästhamn med toaletter, dusch och bastu ligger i Hemviken vid värdshuset. Runt ön finns massor av fina badställen med klippor eller sandstränder. Kajaker finns att hyra och du kan också lära dig klättra i berg eller skjuta med pilbåge. Sedan 1998 ägs Grinda av skärgårdsstiftelsen, som arrenderar ut verksamheter till Grinda Wärdshus och Grinda Gård. Idag är Grinda ett av skärgårdens mest populära utflyktsmål. 

Samarbetspartners