TYRESÖ SLOTT – pärlan vid Kalvfjärden

  • Bland tyresöborna är 1600-talsslottet och den omkringliggande engelska parken ett populärt besöksmål. På bekvämt avstånd från Stockholm är det ett perfekt utflyktsmål för hela familjen.
  • Tyresö / Mellersta skärgården

Tyresö slott byggdes på 1600-talet av Gabriel Oxenstierna och är ett typiskt stormaktsslott. Under åren har många av slottets ägare förändrat det på olika sätt och det man ser idag är som det såg ut på tidigt 1900-tal innan museet tog över. Claes och Caroline Lagergren som köpte slottet i slutet av 1800-talet var de sista ägarna. Han hade gjort karriär inom den katolska kyrkan där han fick en tjänst som påvlig kammarherre, han blev också adlad till markis av påven. Hon var en rik amerikanska och det var med ärvda pengar från hennes familj som de köpte slottet.

Sekelskiftets moderniteter
Paret renoverade och moderniserade slottet och drog bland annat in centralvärme och installerade telefonhytter där man kunde ringa både lokalt och riks. Det är deras ganska lyxiga bostad som är museivåningen och det finns också två flyglar som rymmer restaurang och café. Claes Lagergren donerade slottet till Nordiska museet som tog över efter hans död 1930. I donationen ingick en bit mark som gör att området närmast slottet har kvar en tidlös prägel och när du befinner dig där och tittar dig omkring ser du väldigt lite av modern bebyggelse.

Vacker slottspark
Slottet omges av en vacker engelsk park som ritades av Fredrik Magnus Piper. Parken anlades på 1770-talet och ligger vid Kalvfjärden, där inlandet möter skärgården. I parken finns vackra ekar och äppelträd och det finns gott om plats för picknic och lek. Besökarna kan också promenera över till Notholmen där det finns ett café och klippbad. Säsongsöppet Tyresö slott är öppet från den 25 maj och under försäsongen är det öppet under helgen. Under högsäsongen, som sträcker sig från veckan efter midsommar fram till skolorna startar, är slottet öppet mellan 12 – 16, torsdag till söndag. Det finns både möjlighet till besök på slottet med audioguide på svenska och engelska och en traditionell guidad visning på svenska. Det finns också familjevisningar som vänder sig till barn mellan sex och tio.

Tyresökvinnor i fokus
I år finns det en tillfällig utställning på slottet som handlar om mötet mellan nutida tyresökvinnor och före detta slottsfruar.

Läs mer på
nordiskamuseet.se

Sök

Väl kategori nedan
Stäng