Upplev slottets tre sekler
Med ett besök på Bogesunds slott gör du en tidsresa tillbaka till såväl 1600-tal som till 1700- och 1800-talet eftersom tidsandan från de olika seklen har bevarats i de olika rummen. En återblick till stormaktstiden kan du bland annat få under en 60 minuter guidad tur. Slottet har transformerats en hel del sedan Per Brahe, dåtidens störste godsägare, lät uppföra det under 1640-talet. Även om han ägde många flådiga slott runtom i landet sägs detta ha varit hans hem. Efter första bygget har slottet rustats upp vid ett flertal tillfällen, men det har också låtit förfallas vilket delvis har gjort slottet känt som ett spökslott. Speciellt 1800-talsvåningen sägs vittna om hemsökta berättelser och mystiska händelser.
Under 1770-talet fick slottet ett skönhetslyft med bland annat tapeter, kakelugnar och snickerier. Under 1800-talet förändrades såväl entréport som huvudtrappa och de ovanliga tornen tillkom dessutom med design av arkitekten Thor Medelplan. Eftersom de fyra hörntornen byggdes samman inrymdes slutligen det populära slottskapellet, en matsal och vinterträdgård som idag används flitigt.
En natt på Bogesunds slott
Den speciella miljön lockar besökare av alla dess slag. Kapellet som rymmer 50 personer är välbesökt kring olika kyrkliga förrättningar och arrangemang så som barndop och bröllop. Slottets olika inspirerande rum har även använts till andra evenemang, bland annat som lokal för fotograferingar eller under filminspelningar. Förra året spelade slottet bland annat huvudrollen i teve-programmet En natt på Slottet där en grupp kändisar tar ett steg in i och upplever andevärlden med guidning tillsammans med ett medium. Vissa delar av slottet går även hyra för olika privata evenemang och fester.
Oavsett om du vill få en historisk återblick där olika adelsfamiljer satt sin prägel på slottet, arrangera privata fester eller kanske känna av andevärldens atmosfär så hittar du allt här. Något som utöver utseendet har gjort slottet är unikt är just att den siste slottsherren, Nils von Lantingshausen von Höpken, bara gick ut från porten och övergav slottet en dag – och vilken tur att det idag mer livligt och omhändertaget än någonsin.