Waxholmsbolaget

Waxholmsbolaget

Vi tar dig till skärgården

Webbsida: www.waxholmsbolaget.se/

Bemannade terminaler


Waxholmsbolaget har tre bemannade terminaler, på Strömkajen i Stockholm, på kajen i Vaxholm och vid Stavsnäs vinterhamn.

Här finns alltid gällande tidtabeller och våra broschyrer om skärgården att hämta. Personal finns på plats för att svara på frågor och visa vägen till rätt fartyg om det behövs. Du kan även köpa kartor, våra olika periodbiljetter och fylla på reskassan här. Enstaka biljetter köper du alltid ombord på fartyget.

Terminalernas öppettider är olika beroende på säsong. Samtliga terminaler säljer även SL-biljetter.

Strömkajen
Strömkajen i Stockholm ligger precis nedanför Grand Hôtel mitt i city. Härifrån avgår en stor del av våra fartyg mot olika mål i skärgården.

Telefon: 08-686 24 65 Adress: Södra Blasieholmshamnen 9, 111 48 Stockholm

Öppettider Strömkajen
Klicka här för öppettider

Vaxholm
Terminalen i Vaxholm ligger på Hotellkajen framför Waxholms Hotell. Härifrån avgår flera turer om dagen året runt till det närliggande skärgårdsområdet. De flesta fartyg som avgår från Strömkajen anlöper även Vaxholm på sin resa ut i skärgården.

Telefon: 08-686 24 64 Adress: Vaxholm hotellkajen, 185 32 Vaxholm

Öppettider Vaxholm
Klicka här för öppettider

Stavsnäs
Terminalen ligger i Stavsnäs vinterhamn med SL:s busshållplats strax intill. Härifrån avgår våra fartyg året runt till flera större och mindre öar i södra skärgården. Från Stavsnäs går även fraktfärjorna med gods till skärgårdshandlare och andra näringsidkare i trafikområdet.

Telefon: 08-686 24 66 Adress: Stavsnäs vinterhamn, 139 71 Stavsnäs

Öppettider Stavsnäs
Klicka här för öppettider

Biljetter och priser i skärgårdstrafiken
Köp biljett ombord och betala med Visa/MasterCard, kontant eller med reskassan på Access-kortet. Viktigt att spara biljetten, för den måste du lämna till personalen när du kliver av båten.

Waxholmsbolagets trafik är en del av Stockholms läns kollektivtrafiknät. Precis som i övriga kollektivtrafiken kan du inte boka plats. Men är ni en grupp på fler än 10 personer är det bra om ni föranmäler er resa hos kundtjänst på 08-600 10 00 så ni kan vara säkra på att alla får plats.

Reducerat pris för yngre och äldre
Reducerat pris är en slags åldersrabatt som du kan resa på om du fyllt 7 men inte 20 år eller fyller 20 under biljettens giltighetstid. Reducerat pris gäller också för dig som har fyllt 65 år, fyller 65 under biljettens giltighetstid eller om du kan visa upp intyg från Pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan (fotolegitimation krävs).

Barn som är under 7 år gamla reser utan avgift med annan betalande resenär.

Access-kort till periodbiljetter och reskassa
Waxholmsbolagets periodbiljetter och reskassa laddas till ett Access-kort. Kortet kostar 20 kronor. Du kan ha samma Access-kort till både SL- och Waxholmsbiljetter. Observera att SL-biljetter inte gäller för resa hos Waxholmsbolaget och vice versa. Läs mer om Access i skärgårdstrafiken via länken nedan.

Om du har en periodbiljett, eller betalar din resa med reskassan, måste du hämta ut en pappersbiljett i biljettautomaten ombord på båten. Den lämnar du sen till personalen när du kliver av båten.

Periodbiljetter
Nedanstående periodbiljetter laddas på ett Access-kort och gäller endast för resa med Waxholmsbolagets båtar. Du kan köpa periodbiljetter på våra terminaler på Strömkajen, Vaxholm eller Stavsnäs, på SL Center, på utvalda turistbyråer i city och skärgården eller via e-handeln på sl.se (öppnar nytt fönster).

Det får plats 2 periodbiljetter och en reskassa på varje kort. Det betyder att du kan ha både en giltig periodbiljett för SL och en för Waxholmsbolaget samtidigt. För resa med periodbiljett gäller ett kort per person, till skillnad mot reskassan där du kan köpa en gruppbiljett och resa flera på samma kort.

Periodbiljett 5 dagar - båtluffarbiljett
Biljetten kostar 420 kronor för alla och gäller i fem dagar från första restillfället. Du måste starta biljetten inom ett år efter att biljetten laddats till kortet. Du startar den genom att lägga den mot en läsare i trafiken.

Periodbiljett 30 dagar
Biljetten kostar 750 kronor helt pris och 450 kronor reducerat pris, och gäller i 30 dagar från första resan. Du måste starta biljetten inom 60 dagar efter att biljetten laddats på kortet genom att lägga den mot en läsare i trafiken.

Ungdomsbiljett 6 månader
Biljetten kostar 1290 kronor och kan bara användas av dig som fyllt 7 men inte 20 år då biljetten startas. Du måste starta biljetten inom 60 dagar efter att biljetten laddats på kortet genom att lägga den mot en läsare i trafiken.
Färdtjänstkort
Du som har Stockholms läns färdtjänstkort reser gratis i Waxholmsbolagets trafik. En ledsagare får följa med utan kostnad.

Ökort för öbor
Waxholmsbolagets årsbiljett kallas ökortet och finns för dig som är skriven på en ö utan broförbindelse eller statlig färja till fastlandet inom Waxholmsbolagets trafikområde. Ökortet är personligt och får inte överlåtas eller lånas ut. Ökortet består av ett ökorts-ID och ett Access-kort med en årsbiljett. Du måste ha med dig ditt ökorts-ID varje gång du reser.

Du ansöker om ett ökort genom att skicka ditt personbevis till adressen nedan. Vi skickar dig ett ökorts-ID, ett tomt Access-kort och ett ökortsbevis. Ta med dig dessa till en av våra terminaler eller till turistbyråerna i Norrtälje eller Nynäshamn. Här betalar du och får årsbiljetten laddad på Access-kortet. Mellan 1 december och 30 april kan du även betala och ladda på ökortet på de flesta av våra båtar.

Waxholmsbolaget
Box 7422
103 91 Stockholm

Ta med cykel
Du kan ta med cykel på båten i mån av plats. Personalen ombord avgör om den får plats. Ofta finns det cyklar att hyra på öarna. Att ta med cykel är gratis, men tänk på att du betalar för cykelkärra om du har en sådan.

Waxholmsbolaget ansvarar inte för eventuella skador. Transport av cykel sker på egen risk.

Information! Innehållet är översatt med Google Translate och kanske inte stämmer till 100%!