Trehundraårsminnet av rysshärjningarna 1719

Historiska aktiviteter över hela skärgården

I projektet ”Trehundraårsminnet av rysshärjningarna år 1719” kommer händelserna som skedde för 300 år sedan att uppmärksammas genom aktiviteter i skärgården på olika besöksmål, museer och hembygdsföreningar under år 2019.

Adress: Brantvägen 3
Ort: 133 42 Fisksätra, Saltsjöbaden
Telefon: 073-810 02 90
Email: andreas.forsgren@kmmd.se
Webbsida: www.ryssharjningarna.se

År 2019 är det 300 år sedan rysshärjningarna drabbade Stockholms skärgård. Ryssland attackerade de boende i Stockholms skärgård. Gårdar, bruk och skogar brändes. Det var totalt 20 000 personer som blev hemlösa och sju bruk brändes ned. Minnet av händelserna lever kvar än i dag som berättelser i skärgården. De ryska aktiviteterna i Stockholms skärgård ingick i tsar Peters plan att pressa Sverige till fredsförhandlingar för att få ett slut på det Stora Nordiska kriget.

I projektet ”Trehundraårsminnet av rysshärjningarna år 1719” kommer händelserna som skedde för 300 år sedan att uppmärksammas genom aktiviteter i skärgården på olika besöksmål, museer och hembygdsföreningar under år 2019. Har du/ni en förening, lokalt museum, eller historiskt intresserad grupp som kommer att anordna något i samband med detta? Hör av er till oss! För mer information om projektet och om kommande aktiviteter i skärgården, besök vår hemsida eller vår Facebooksida: Rysshärjningarna 1719/2019.

Projektet är begränsat till Stockholms län.

Adress: Brantvägen 3, övre planet, Fisksätra, Saltsjöbaden.

Buss och tåg från Slussen: Vänligen notera att adressen avser museet HAMN, men evenemang kommer att ske över hela skärgården. Ta ersättningsbuss för Saltsjöbanan från Slussen till Henriksdals station, därefter byte till Saltsjöbanan. Avstigning vid hållplats Fisksätra, sedan ca 300 meters promenad till museet. Följ skyltarna och gå förbi Fisksätraskolan och Folkets Hus mot Saltsjö Pir Marina till museet.

Information! Innehållet är översatt med Google Translate och kanske inte stämmer till 100%!