Levande historia på VAXHOLMS KASTELL

Ett besök på kastellet är den perfekta dagsutflykten. Här bjuds på spännande upplevelser, doften av hav och en av skärgårdens mest vidunderliga utsikter.

När du stiger i land möts du av den fantastiska fästningen och efter en kort promenad är du inne på den ståtliga borggården. Härifrån kan du klättra de 130 trappstegen upp i tornet och njuta av den spektakulära utsikten. På en klar dag kan man se hela vägen bort till Globen och Hammarby backen. På kastellet finns också det skärgårdens största museum. Inträdet är 80 kronor för vuxna och gratis för barn och ungdomar under 18.

Egon Persson, du arbetar som platschef på Vaxholms kastell. Vad får besökarna uppleva på museet?
– Dels får man se hur Stockholms kustartilleri har förändrats genom tiderna, och dels hur livet på kastellet såg ut, som exempelvis om handeln som bedrevs där. För att göra det levande för våra unga besökare har vi gjort en film som visar vi hur barnen hade det. I sommar har vi också en spännande barnaktivitet som är gratis, den heter Melker mullvads spionskola.

Resa till kastellet
Till Vaxholm tar man sig med bil, buss eller med någon av de många båtar som lägger till i Vaxholm under sommarsäsongen. Kastellet ligger strax utanför Vaxholm och den korta båtresan från kajen i Vaxholm till kastellet tar bara en dryg minut. Sträckan trafikeras av en linfärja som invigdes i år och färjan går var tjugonde minut mellan tio på morgonen och tio på kvällen. En tur och retur biljett kostar 40 kronor för vuxen, och resan är gratis för barn och ungdomar under 18 år. Kommer du med egen båt finns ett tiotal platser i gästhamnen.

Gå inte hungrig
På Vaxholms kastell finns en sommaröppen bistro. Paradrätten är våfflor som serverar på längden och tvären. Den sötsugna kan få glass, sylt eller mjukglass på sin våffla men de som föredrar ett matigare alternativ kan välja skagenröra eller löjrom. Det finns även andra matalternativ på menyn och för att de som har med barn på utflykten ska få en chans att sitta ner en stund finns ett lekrum i anslutning. Föredrar ni att ta med egen matsäck finns det bra picknickställen på ön.

För mer information besök www.kastellet.comSamarbetspartners