Foto: Johan Garsten

Kultur och bad på SIARÖFORTET

Siaröfortet är en gammal kustbefästning som ligger mellan Vaxholm och Furusund. Med bekvämt avstånd från Stockholm, och kombinationen kulturhistoria och bad, är det ett perfekt utflyktsmål för alla åldrar och generationer.

Siaröfortet ligger på Kyrkogårdsön i Furusundsleden, tre kilometer norr om Ljusterö. Den välkända kustbefästningen började byggas 1916, bemannades för första gången 1926 men lades ner redan 1939 då kustförsvaret flyttades till den yttre havsbandslinjen.

I dag är Siaröfortet tillgängligt för allmänheten. Det tar cirka en timma och 45 minuter att resa med båt från Stockholm. För den som befinner sig i norrort, eller hellre vill resa landvägen så långt som möjligt, går det också båt från Östanå som når ön på tio minuter.

– Självklart går det även bra att komma hit med egen båt och lägga till i vår gästhamn, säger Göran Ahlqvist på Blidösundsbolaget som driver verksamheten på ön.

Äventyrslek och kultur
För barnen är det stora fortet en lockande äventyrslekplats och det finns gott om ytor att klättra, springa och hoppa sig trött. De vuxna uppskattar den vackra miljön och att ön är ett spännande kulturresmål. Guidade turer med information om fortets historia erbjuds varje dag under högsäsong. – Fortet är orört sedan början av förra seklet och det ger besökarna en unik möjlighet att se hur det var i början av 1900-talet. Det är som att tiden har stått still. De flesta som kommer till Siaröfortet stannar över dagen, men många väljer också att övernatta. I vandrarhemmet som ligger i den gamla logementbyggnaden finns plats för 30 nattgäster, men det finns också drygt 20 kojplatser i två militärtält.
– I vandrarhemmet har vi också en sommarrestaurang, som är öppen varje dag, som serverar varma och kalla rätter.

Läs mer på
siarofortet.seSamarbetspartners