Foto: Mats Lindfors

Gå på Plankan på KASTELLET

När du stiger i land på Vaxholms kastell är du efter en kort promenad inne på den ståtliga borggården. Klättra sedan de 130 trappstegen upp i tornet, känn historiens vingslag och njut av den hänförande utsikten.

På en klar dag kan man se Hammarbybacken och Globen när man befinner sig högst uppe i tornet. Och skulle du vara så modig att du känner för att testa Kastellets senaste attraktion ”Walk the plank” så behöver du inte ta trappan tillbaka ner till borggården. Det går bra att hoppa, ett hopp på 18 meter. Adrenalinfyllt, absolut, men givetvis helt riskfritt. – Det är fritt fall en liten stund, men det blir inget ryck, utan hoppet bromsas mjukt innan man landar med fötterna på borggården. Minimiåldern är sju år och man behöver inte boka i förväg. Perfekt för möhippan eller födelsedagen, säger Lisa Wallin som arbetar med marknadsföring.

Utbrytaraktivitet
För den som inte tycker om höjder, eller helt enkelt vill ha ännu mer kul på Kastellet, finns ytterligare en aktivitet som är ny för i år. Här handlar det inte om att hoppa – utan om att bli inlåst. Ingen förbokning krävs. – Vi har ställt iordning ett antal olika rum med olika teman och gruppen som blir inlåst får lösa ett mysterium för att kunna ta sig ut. Vissa rum passar familjen och andra lämpar sig för vuxna deltagare som exempelvis n konferensgrupp.

Levande historia
På Kastellet finns också skärgårdens största museum. Inträdet är 80 kronor för vuxna och gratis för barn och ungdomar under 18 år. – Dels får man se hur Stockholms kustartilleri har förändrats genom tiderna, och dels hur livet på Kastellet såg ut, som exempelvis om handeln som bedrevs där. För att göra det levande för våra unga besökare har vi gjort en film som visar hur barnen hade det.

RESA TILL KASTELLET
Till Vaxholm tar man sig med bil, buss eller med någon av de många båtar som lägger till i Vaxholm under sommarsäsongen. Kastellet ligger strax utanför Vaxholm och den korta båtresan från kajen i Vaxholm till Kastellet tar bara en dryg minut. Sträckan trafikeras av en linfärja som går var femtonde minut mellan tio på morgonen och tio på kvällen. En tur och retur biljett kostar 40 kronor för vuxen, och resan är gratis för barn och ungdomar. Kommer du med egen båt finns ett tiotal platser i gästhamnen.

Läs mer på kastellet.comSamarbetspartners