Rolf Hanson – Retroactive på Artipelag

Under sommaren och hösten är det den svenska målaren Rolf Hansons (f. 1953) måleri som är den konstnärliga mittpunkten på Artipelag. Utställningen Rolf Hanson – Retroactive är den mest omfattande som gjorts med Rolf Hansons konst, som nu inkluderar fyra decenniers verksamhet. Utställningen har kallats en retroaktiv, vilket ger en antydan om hur Rolf Hanson ofta återanvänder till sin egen konst i nya konstellationer.

Rolf Hanson är en av det svenska konstlivets mest betydande konstnärer i sin generation. Han är förknippad med en nordisk romantisk måleritradition som har sin utgångspunkt i ett förhållande till landskapet, men med åren har Hansons måleri fått mer och mer abstrakta uttryck.

Utställningen Rolf Hanson – Retroactive är den största utställningen som har gjorts med Rolf Hansons verk. Den omfattar hela hans karriär, som i skrivande stund har pågått i 40 års tid. Ofta kallas utställningar av detta slag för retrospektiva utställningar och brukar tillägnas konstnärer som har en lång och betydande karriär bakom sig, vilket definitivt är gällande för Hanson. Dock har vi undvikit beteckningen retrospektiv för att istället kalla utställningen för en retroaktiv, och detta för att ge en antydan om att Rolf Hanson definitivt inte befinner sig vid en slutpunkt, utan att hans konstnärskap fortfarande befinner sig i en utvecklingsfas som ständigt resulterar i nya konstellationer och omtolkningar av tidigare verk.

Läs mer här!

Tillbaka till evenemangslistan!
Var:
Artipelag
När:
5 juni 2021 9:00-28 november 2021 23:59

Evenemang i: Mellersta skärgården


Samarbetspartners