Hotell & Restaurang Hasselbacken

Välkommen till Scandic Hasselbacken

Det historiska Scandic Hasselbacken är vackert beläget ute på Djurgården.

Boka

Adress: Hazeliusbacken 20
Ort: 100 22 Stockholm
Telefon: 08-51734300
Email: hasselbacken.rest@scandichotels.com
Webbsida: www.restauranghasselbacken.com/hotell/

Koppla av på vår terrass med utsikt över den lummiga trädgården därefter är du välkommen att äta middag i vår eleganta restaurang Hasselbacken eller lobbybaren. Hela hotellet har fritt wifi. Sevärdheterna ligger precis utanför dörren och det tar bara 10 minuter att ta sig in till city. Är du här med familjen finns både nöjesparken Gröna Lund och Skansen "vägg i vägg".

Service
Njut av havsutsikten från Restaurang Hasselbacken och en drink i lobbybaren. Utanför dörren ligger Djurgården med Vasamuseet, Junibacken, Gröna Lund, det nyöppnade ABBA-museet och andra sevärdheter. Alla barn är välkomna till Scandic Hasselbacken.

HISTORIA
Den första krogen på Hasselbacken hette Dunderhyttan och uppstod i mitten på 1700-talet. Då ett etablissemang som inrymde fem bord och ett tjugotal stolar.
Det var först på 1760-talet som namnet "Hasselbacken" etablerades och blev ett begrepp inom den Stockholmska krognäring.

1816 uppfördes i bästa gustaviansk stil ett korsvirkeshus som med åren kom att kallas för "Gubbhyllan". Storhetstiden inleddes när den välkände konditorn Jacob Wilhelm Davidson slog upp portarna för "Restaurang Hasselbacken". Året 1853 blev början på en gyllene era sammanfogad av god mat, punschångorna och sång inleddes.

Apropå sång, 16 augusti 1872 tillkom Bellmanstatyn som vi idag kan beskåda i trädgården. Alfred Nyström hette skulptören och det var August Strindberg som satt modell. Samma år tog en våldsam brand vid, den varade i 8 långa dagar och jämnade huvudbyggnaden med marken. Redan två år senare reste sig dock en ny ståtlig byggnad ur askan, som vi i nutid har nöjet att vistas i.

Mellan 1947 och 1969 bedrevs restaurangskola och i början av 80-talet intog dekadensen atmosfären, trots att After Dark försökte strö guld och glitter över orosmolnen. Men puppor blir till fjärilar och 1984 köptes Hasselbacken av Fabege. Byggnaden rustades med omfattande renovering och en tillbyggnad i form av ett hotell tillkom. 1992 slog fjärilen ut sin vingar och åter känner Hasselbacken liv och rörelse innanför sina väggar.

Från Stockholm Central

Gå 500 meter från Centralstationen till Sergels Torg och ta spårvagn nummer 7 till Gröna Lund. Resan tar cirka 10 minuter.

Med taxi
Från Stockholms centralstation kan du ta en taxi direkt till Scandic Hasselbacken. Resan brukar ta 10 minuter från stationen till hotellet.

Från Stockholm Arlanda

Med bil
Från Arlanda flygplats tar du E4 söderut mot centrala Stockholm. Sväng in på Valhallavägen vid Norrtull och följ den tills den tar slut. Sväng sedan höger och kör över bron ut till Djurgården. Följ därefter skyltarna mot Scandic Hasselbacken.

Med tåg
Arlanda Express avgår från två stationer på flygplatsen: Arlanda Södra och Arlanda Norra. Tågen går direkt till Stockholms centralstation och resan tar 20 minuter. Gå 500 meter från Centralstationen till Sergels Torg och ta spårvagn nummer 7 till Gröna Lund. Resan tar cirka 10 minuter.